新知一下
海量新知
6 5 2 3 1 9 7

自然环抱中的城市生活 | Villa KD45

景观邦 | 共 享 景 观 创 意 2022/09/23 18:40
 设计概要Design Brief

客户的设计意向是创造一座最大程度上享有绿地和公园景观,供数代同堂的大家庭生活的别墅。客户的兄弟夫妇和祖父母在一楼,他和妻儿则住在一楼。地下室的家庭影院、酒吧和健身房与迷人的户外楼梯和日光露台相连。

Clients design brief was to create a villa with maximum green space and views to the park. The space requirement is to create a villa for one joint family. Clients brother with his wife and grandparents on the ground floor and he, his wife and son on the first floor. Home theatre, bar and gym in the basement connected with a nice outdoor staircase and a patio to bring in light.

新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45 新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45

▽阶梯花园

新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45

▽项目视频

场地三面环绕别墅,最窄的第四面作为开口,可以欣赏到邻里公园的景色。场地中有三棵显眼的树木,一棵位于入口,另外两棵在地块的后方。客户要求尽量保留这些树木。

The site is surrounded with villas on 3 sides, offering views of the neighbourhood park on the shortest 4thside. Alongside there are three prominent trees on the site, one at the entrance, and two flanking the rear side of the plot. The design brief from the client was to try and retain these trees as much as possible.

新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45

作为一个数代同堂的大家庭,客户希望住宅中能够允许双重互动。首先,他的父母、兄弟一家和他的家人都需要隐私区域,其次,目前可供这个大家庭一起活动的空间很少。

Being a joint family the client wanted dual interaction in the house. Firstly, zones of privacy were required for his parents, his brother’s family and his family and secondly few spaces where all members living in the house can be together.

新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45

设计方案–在大自然怀抱中的城市生活 Design Solution–Urban living in lap of nature

在城市环境中,人们与自然之间的脱节愈发严重。通过这个项目,引发了团队对于创造绿色城市生活的思考,旨在重新点燃居民与周围环境中自然的关系。这座别墅伫立于自然景观中,其主旨是在场地创造最大的绿色覆盖率,并充分利用面向场地的公园景观。

In urban setting, there is a growing disconnect between the user and nature. With this project we are looking at creating green urban living, to rekindle the relationship of the residents with nature in their immediate surroundings. This villa emerges from the landscape, with the central theme of creating maximum green cover on site and utilize the views of the park facing the site.

▽项目大面积的绿色覆盖率

新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45

特殊形态的地块以及邻里公园的景色成为了设计的驱动力。主题上,设计着眼于场地内社区公园的绿色流动,从公园向南侧延伸出流线,并向场地的北部边缘开放。这一基本布局被用于定义建筑造型和景观区域,包括水体、硬景和软景。

The odd shape of the plot along with the views to the neighbourhood park were used as design drivers. Thematically the design looks at flowing the green of the neighbourhood park in the site, with streamlines emerging from the park facing southern side and opening up towards the northern edge of the site. This base grid has been used to define the built-form and landscape zones such as water bodies, hard scape and soft scape.

▽场地与周边公园之间的关系

新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45

建筑体量战略性地放置在场地的一侧,从而在地块的西侧形成了一个宽敞的园景花园,该花园通向双层高的家庭起居空间和用餐区域,进而延伸为户外客厅。建筑体量从景观中浮现出来,并将底层与建筑物的屋顶融为一体,为别墅创造了户外联系。这条蜿蜒的阶梯式走道延伸至一层,形成另一处户外空间,带有遮荫和座椅,并与露台相连。户外露台空间充当阳台,同时作为入口直接进入一层。露台上的景观花园享有邻里公园的景色,给人一种与大自然融为一体的感受。这三处户外空间的使用方式根据时间和季节的变化而改变。

The built form is strategically placed on one edge of the site, resulting in a generous landscaped garden on west side of the plot which opens up to the double height family living & dining, thereby extending as an outdoor living room. The built form emerges from the landscape and blend the ground floor to the roof of the building, creating an outdoor connective spine for the villa. This meandering stepped walkway has an outdoor space on the first floor with outdoor shaded seating and connects further to the terrace. This outdoor terrace space created on the first floor acts as a balcony and at the same time as direct entrance to the first floor apartment. Landscape garden on the terrace enjoys the views of the neighbourhood park with a feeling of being nested with nature. These three outdoor spaces have different usability based on time of day and season of the year.

▽别墅中几处户外空间

新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45 新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45

▽室外水景

新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45 新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45

场地现有的树木被保留在设计中,其良好的遮荫效果被用于创造环境户外空间,以适应德里的极端气候条件。

Existing trees on site have been retained in the design and the shading from these trees have been used to create ambient outdoor spaces, which could be used in the extreme climatic conditions of Delhi NCR.

新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45

设计意图是在立面上使用二分法,下层较轻,并且漂浮在其顶部的体积很大。底层采用玻璃幕墙与户外绿地相连,二层使用混凝土雕刻的冲孔窗户,以尽量减少直接暴露在阳光下所产生的热量。双层高的起居、用餐和开放式厨房空间将两个家庭楼层合并为一个家庭生活区,从而加强了家庭的连通性。

Design intent was to creating a dichotomy in façade with lower façade being light in nature and a heavy volume floating on top of it. Ground floor has glass façade to connect with outdoor green spaces, and first floor has punched windows carved out of concrete to minimize heat gain as this façade is directly exposed to sun. A double height living, dining and open kitchen space combines the two family floors into one zone of family living and thereby strengthening the family connectivity.

▽通透的底层

新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45

▽家庭生活区

新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45 新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45 新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45

▽客厅细节

新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45 新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45 新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45 新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45

新知达人, 自然环抱中的城市生活 | Villa KD45

项目贯穿可持续的设计策略,以创造室内外的优美环境空间。底层在西南立面和朝东立面各设有悬梁,以切断刺眼的夏日阳光。底楼和露台提供水体,促进蒸发冷却。建筑的屋顶还设有带有泥土和草地的园景露台,有助于进一步减少别墅的热量增加。

Sustainable design strategies have been inculcated in the design, to create ambient indoor and outdoor spaces. Ground floor has a deep cantilever on south-west and east facing façade on ground floor to cut the harsh summer sun. Water bodies are provided on ground floor and terrace to promote evaporative cooling. The roof of the building is a landscaped terrace with earth and grass, this helps further to cut down the direct heat gain of the villa.

▽室内外交界

可持续性Sustainability

鉴于德里NCR的炎热气候条件,项目设计注重室内外人体舒适温度。一楼较浅的水景被放置在风向的路径上,有助于蒸发冷却。地面上朝向西南的立面向内凹陷,以阻挡白天的阳光直射,同时保持视觉上与外部的无缝衔接 。傍晚时分,阳光才得以进入并照亮室内。建筑物的上层由混凝土制成,窗户向后凹陷以阻挡南方的阳光。

Given the hot climatic conditions of Delhi-NCR this project has been designed for human comfort both indoors and outdoors. Shallow water body on the ground floor has been placed in the path of the wind direction, helping in evaporative cooling. The main south-west facing facade on the ground is recessed to block the direct sunlight during the day, yet maintaining a seamless visual connection to the outside. In the early evening some rays of sunlight animate the interior. Upper floor of the building is made of concrete with windows recessed back to cut the south sun.

▽卧室

场地上的三棵树被保留下来,为景观中提供遮荫,也有助于减少别墅的阳光照射。露台上的绿植以及蜿蜒的台阶避免热量的增加。同时顺应在建筑对流通风时的风向。

The three existing trees on site have been retained, creating zones of shadow in the landscape and also help in reducing the sun exposure of the villa. The green cover on the terrace as well as the meandering steps, ensure a reduction of direct heat gain. Wind direction was taken into account for cross ventilation in the house.

▽夜景


非常感谢 Studio Symbiosis 供稿分享

本文由 hhlloo/景观邦 编排翻译 

更多“景观”相关内容

更多“景观”相关内容

新知精选

更多新知精选